Escape games online

Speel gratis of betaalde escape games

Online escape room

Een escaperoom online spelen? Kan dat? Jazeker!
De online escape room deed zijn intrede al snel nadat fysieke escape rooms – door de coronamaatregelen – de deuren moesten sluiten. De Verloren Herinnering is één van de eerste Nederlandse online escape games. Deze werd gebouwd door een team van meerdere eigenaren die door de sluiting geen inkomsten hadden. Ze begonnen Escaperooms online aan te bieden als alternatief voor de lege fysieke kamers.

Onstaan van Online escape room

De eerste game was echter al ver voor dit coronatijdperk ontstaan. Al in 1988 ontwikkelde John Wilson het spel Behind Closed Doors, een op tekst gebaseerd spel waarin je als speler (imaginair) opgesloten zat in een kamer. Zie daar de eerste echte online escape game.

Online escape room

In de jaren die volgde werden de spellen wat geavanceerder en werd de “point and click” ervaring geïntroduceerd in de online spellenwereld. Dit zorgde ervoor dat je je letterlijk in een kamer kunt bevinden en door op elementen in de kamer te klikken, er een actie plaatsvindt (kast openen, plant opzij schuiven, etc.). Hierdoor kon je echt door de online kamer zoeken.

Online escape room in flash

Veel online escape rooms werden vervolgens in flash gemaakt en zijn nog steeds beschikbaar. Maar omdat flash inmiddels door vrijwel geen enkele internetbrowser meer wordt ondersteund is het spelen van die online escape games vrijwel niet meer te doen. Op deze website plaatsen we dan ook alleen escape games die niet in flash zijn ontwikkeld. Mocht je toch graag wat escaperooms online (in flash) willen spelen dan staat hier een leuke verzameling.

In onze lijst met Engelstalige escaperooms vind je ook “Sign” die het gevoel van de flashgames biedt. Maar toch in een “nieuwere” computertaal is geschreven. Sign is wat ons betreft een klassieker in de online escape-wereld.

Blijven we escaperooms online spelen?

Tijdens de coronamaatregelen waren we gebonden aan huis. Daardoor heeft het spelen van escaperooms online een vlucht genomen. De reacties na het spelen van een online escape room zijn doorgaans positief. Onze verwachting is dat veel mensen wel liever de fysieke escape room opzoeken. Maar door de lage kosten, – er zijn ook veel gratis escape rooms online – zullen ook de online escape rooms aantrekkelijk blijven.

Fysieke escape rooms kosten doorgaans meer dan 100 euro. Online escape rooms speel je van zo’n 10 tot 40 euro per team (met uitschieters naar boven, die meestal vooral geschikt zijn voor online bedrijfsuitjes) of zelfs gratis (vaak zelfs zonder afbreuk aan het spelplezier, zoals bij Camping Hogenood).

Wat is een escape room eigenlijk?

We kunnen het ons nauwelijks voorstellen, maar mocht je nog niet bekend zijn met wat escape rooms nu eigenlijk zijn dan bekijk je hier een leuk filmpje met uitleg (let op, dit gaat dus om fysieke escape rooms, waarvan er op onlineescapegames.nl juist de digitale varianten staan, maar het idee is hetzelfde).